Založ si blog

(Ne)priaznivá budúcnosť

Vyštudovať školu, nájsť si dobre platenú prácu, kúpiť si dom/ byt a auto. To je najbežnejší scenár, čo chce mladý človek v živote dosiahnuť. Nevravím, že sú to sny každého, ale určite vysoké percento z nás sníva práve o tomto. Povedzme si pravdu je to dosiahnuteľné?

Ročne na Slovensku skončí vysokú školu viac ako 40-tisíc absolventov, samozrejme s pocitom, že práve pre neho je vyhradené pracovné miesto v oblasti, v ktorej študoval a určite za veľmi slušný plat. Väčšina študentov popri škole brigáduje, ale len malá časť v svojom odbore. Hoci vysoké školy prax ponúkajú, nedostane sa k nej každý. Školy sú preplnené, veľa ráz v jednom ročníku v danom odbore študuje aj 150 ľudí. Takže zabezpečiť prax pre každého jedného študenta je nemožné, aspoň nie na Slovensku. Preto absolventi vychádzajú zo škôl plní vedomostí, ale bez potrebnej „zručnosti“. Kritérium praxe je pre získanie práce veľmi dôležité. No ako ju získať, ak 5 rokov študujete rôzne knihy a skriptá ? Potom nezostáva nič iné len vziať aj takú prácu, ktorá s vyštudovanou školou nemá nič spoločné a môžeme byť radi keď zarobíme viac, ako minimálnu mzdu – to je ten lepší prípad.

Vráťme sa na začiatok, k cieľom, ktoré sme si dali. Predpokladajme, že školu sme úspešne ukončili a môžeme sa chváliť akademickým titulom. Patríme medzi úspešnejšiu časť absolventov a získali sme aj prácu, či už v odbore alebo nie. Lenže ako si kúpim byt a auto, keď z mesačného platu si nemôžem dovoliť ani bicykel? Prichádzame z môjho pohľadu na jeden z najväčších problémov. Nemyslím tým konkrétne kúpu auta, bytu či bicykla, ale osamostatnenie sa od rodičov a posunutie sa niekam ďalej.

Mnoho mladých ľudí žije v podnájmoch, pretože si kúpu bytu jednoducho nemôžu dovoliť. Hoci mladým ľuďom ponúka pomocnú ruku aj štát, nie je také jednoduché ju dostať. Pretože štát ti pomôže len vtedy, ak tvoj mesačný plat nie je vyšší ako 1,3 násobok priemernej mzdy na Slovensku. Takže, ak sa ti pošťastilo a patríš do skupiny ľudí, ktorí sa môžu pochváliť, že zarábajú viac ako 1146 eur mesačne, môžeš na pomoc od štátu zabudnúť. Povedzme si iný príklad, čo ak zarábam menej ako 1,3 násobok  priemernej mzdy a teda spĺňam podmienky na pomoc od štátu. Ani tak to nebude jednoduché. Banky v dnešnej dobe už neponúkajú hypotéky v plnej cene bytu, ale len do výšky 90% z ceny nehnuteľnosti. Takže na to, aby si si mohol vôbec hypotéku dovoliť, potrebuješ na začiatok dosť veľký balík peňazí. Ukážme si to na príklade. Ak si chceš kúpiť byt v hlavnom meste, ktorý stojí 110 000 eur, budeš musieť nasporiť minimálne 11 000 eur. Teda s mesačným platom nižším ako je priemerná mzda, budeš musieť šetriť pekných pár rokov. Nehovoriac o tom, že predsa nebudeš spať na podlahe a variť si na dvojplatničke, čiže pár tisícok vrazíš aj do zariadenia bytu. Povedal si si, že radšej budeš bývať v podnájme a ušetríš? Vyvediem ťa z omylu. Na Slovensku a hlavne  v Bratislave je veľmi populárne kúpiť si byt a dať ho do prenájmu, jednoducho povedané, hypotéku ti splácajú nájomcovia. Teda namiesto toho aby si splácal hypotéku svojho bytu, splácaš ju niekomu inému. Myslím si, že po týchto faktoch, už nemusím hovoriť o kúpe auta a radšej budeme cestovať autobusom. Veď je to aj tak ekologickejšie.

 

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1792x
Priemerná čítanosť článkov: 1792x

Autor blogu

Kategórie

Archív